Zanima me, kako se pripravi marmelada iz šipka?
Morajo biti plodovi šipka, ki ga obiramo že mehki ali so lahko še trdi na otip?
Vnaprej hvala za vse nasvete!
Mijan
Zanima me, kako se pripravi marmelada iz šipka?
Morajo biti plodovi šipka, ki ga obiramo že mehki ali so lahko še trdi na otip?
Vnaprej hvala za vse nasvete!
Mijan
20. sep 2007 21:49
Super Mijan, da si odprla to temo!Upam, da bo tudi kak odgovor Že lep čas namreč opazujem en grm šipka ki raste nedaleč od naše hiše, za potokom in me mika. Kaj pa za čaj? Kako je treba plodove sušiti? Kristina
20. sep 2007 23:54
Šipkovo marmelado je delala moja babica (saj veste, tista iz 19. stoletja!), imenovala jo je "hečepeč". Zapomnila sem si to, da mora šipkove plodove oplaziti PRVA SLANA. Potem je treba vsak plod prerezati na pol ter izpraskati vse peške in vse DLAČICE. Kako gre točno naprej, ne vem več, ker se mi je vedno zdelo, da ta marmelada ni tako zelo dobra, kolikor je z njo dela. teta torta
21. sep 2007 5:47
teta torta, naprej gre tako, kot pri vsaki marmeladi. rimljanka
21. sep 2007 6:18
Od slane oparjene,mehke šipkove plodove razgrni po mreži ali rešetu in jih postavi nekam na suho.Šipek naj ne bo debelo nasut,najbolje,če je samo ana plast plodov.Po kakem mesecu dni bodo suhi.Jaz jih zmeljem na mlinu za koruzo,saj so za kavni mlinček pogosto pogubni.S posebnimi siti ločim šipkovino od koščic in dlačic,nakar pospravim v steklen kozarec.Tako pripravljen šipek dolgo ostane in tudi aroma mu po enem letu še ne zbledi. ati zlati
21. sep 2007 9:02
Marmelada: šipkove jagode prereži, odstrani pečke in notranjo kosmato kožo ter jih skuhaj v sopari. Nato jih pretlači skozi sito in stehtaj sok. Na vsak kilogram soka natehtaj 1 kg sladkorja, ga polij s 3/8 litra (30 - 36 žlic) vode in kuhaj, da se zgosti. Deni vanj sok ter kuhaj, dokler ni marmelada dovolj gosta. Najboljše so šipkove jagode, ko jih popari slana. Po tem receptu (Slovenska kuharica, 1963) sem pred leti že delala marmelado. Je odlična, ampak koliko je pa dela...uf... ssilva
15. nov 2009 1:37
Dela je res veliko, a okus marmelade odtehta svoje. lp Vesna
16. nov 2009 13:23
Matisa, odgovarjam ti tule, ker je Ognjič tvojo temo zaklenila. Danes sem kupila revijo Prostočasnik zima 2009, in v njej je recept za šipkovo marmelado - precej enostavnejši kot zgoraj opisani. Torej: Potrebujemo: 2 kg šipkovih jagod 1 liter vode 1 kg sladkorja Šipek naberemo, ko je že padla slana. Šipkove jagode zmeljemo in jih stresemo v večjo posodo. Prilijemo liter vode in kuhamo eno uro. Vmes večkrat premešamo. Šipkovo goščo pretlačimo skozi sito, da dobimo sok. Na kilogram soka dodamo kilogram sladkorja. Kuhamo toliko časa, da se sok zgosti. Še vročo marmelado prelijemo v kozarce in zapremo. Zavito v odejo pustimo stati toliko časa, da se povsem ohladijo. Hranimo jo kot vsako marmelado, vendar ne več kot eno leto. Po tem času kizgubi zdravilno vrednost. Upam da ti bo v pomoč. Mene bi namreč zagovoro minilo, če bi mogla vsako jagodo posebej razpred in odtsranit semenje in dlačice. Če je verjeti temu receptu, to ni potrebno. Lep pozdrav! Noa
16. nov 2009 14:10
Noa je napisal/a: |
Matisa, odgovarjam ti tule, ker je Ognjič tvojo temo zaklenila. Noa |
16. nov 2009 14:34
Tako groznemu delu se ognemo, če šipek zmeljemo v mesoreznici in to kar vse, kompletno. Nadaljni postopek je tak, kot ga opisujejo. Marmelada je neizmerno dobra in mi ni žal vložiti truda v to delo. lp Vesna
16. nov 2009 15:23
Oh, ognjič, takale reakcija je precej neumestna in precej preveč žolčna. Moram rečt da sem precej občutljiva na take stvari zato ker nikoli nisem namerno nesramna ali žaljiva. Premišljevala bom raje o čem drugem , ti pa le daj o svoji reakciji. Bom pa verjetno bodoče malo bolj pozorna. Videla sem tvoje usmerjanje k povezavi na temo ki je bila pred časom že odprta, in spodaj da je tema zkalenjena. Če že moram opravičevat nedolžno poved, ki je bila mišljena zgolj kot pojasnilo zakaj nisem odgovorila direkt na avtoričino temo. NoaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Gravče Tavče ali Prebranac
Široki rezanci s kuhanim pršutom, mlado špinačo in porovo kremo