Obilno mi cveti. Za kaj lahko uporabim cvetove?
jade
Obilno mi cveti. Za kaj lahko uporabim cvetove?
jade
18. avg 2007 16:48
jade. Jaz cvetove posušim in imam za čaj, je zelo zdravilen za izboljšanje krvne slike in odpornost organizma. Iz svežih cvetov pa pripravljam mazilo in sicer 500 gr rastlinske masti segrejem dodam dve pesti cvetov pustim na vročem samo kakšno minuto nato odstavim, ko se toliko shladi, da lahko precedim skozi plenico ali kakšno drugo krpo, to precedim v jogurtove kozarce in ko se popolnoma shladi, shranim v skrinjo ker drugače čez nekaj časa splesni. To mazilo uporabljam za opekline, izpuščaje ipd. Tudi sveži cvetovi namočeni v žganje so super pri ranah. Če z njim poliješ po sveži radi (sicer zelo peče) hitro zaceli. Nekateri pa namakajo cvetove tudi v olivno olje, to pa ne vem kako se dela. Jaz imam ognjič že 15 let vsako leto v vrtu in sem prepričana, da res pitje čaja pomaga za odpornost organizma in izboljšanje krvne slike (preizkušeno). lp mojca
18. avg 2007 17:38
a je možno dobiti kakšno sadiko ognjiča? Ksenija :) http://picasaweb.google.com/xency.k
18. avg 2007 17:47
Ognjič, kako lepo izgledaš! Anamarija
18. avg 2007 17:55
Mojcapt, je zlo dober recept, sam če želiš resnično domače oziroma bio mazilo uporabi raje domačo svinjsko mast. Jst delam tko mazila in vam povem,da so učinkovita ( opekline, suha koža ...) in so mi bili dosedaj prijatelji in znanci zlo hvaležni. Sveži ognjič tudi namočim v olivnem olju. To uporabljam med tuširanjem ( čist na koncu tuširanja telo namažem s to tinkturo in oplaknem ). Koža je mehka in sijoča, predvsem pa hvaležna. Enako počnem tudi pri otrocih. Ognjič uporabljam tudi za čaj, samo ne samega ampak ga mešam z ostalimi zelišči, saj ima le ta močan okus. Poskusite, ne bo vam žal, pa še zdravilen je. janinamo *
18. avg 2007 18:08
janinamo, tudi jaz uporabljam za mazilo domačo mast - nesoljeno (salo), si posebej pripravim ravno za ognjič, kadar imamo koline seveda, drugače pa to naredim na rastlinski masti. Zanima pa me kako namočiš ognjič v olivno olje, koliko dolgo mora ostati namočen pred prvo uporabo, koliko ga daš v 1 l olja? Jaz v čaj dodam med, da malo spremeni okus, sin pa ga pije nesladkanega, vsako leto naredi eno mesečno kuro spomladi in eno jeseni. Je kronični bolnik od 12 leta (MB.Crohn) in so mi rekli v bolnici, da bo zelo podvržen vsem mogočim virusom, pa lahko rečem, da v 17. letih ni imel niti enkrat gripe ali pa dobrega prehlada. lp mojca
18. avg 2007 19:40
Mojcapt, zelo mi je žal za tvojega sina in upam, da nimata preveč težav Glej, jst dam na pol litra olivnega olja 2 pesti ognjičevih cvetov in to pustim na toplem stati približno 3 tedne ( sobna temperatura ). Pa ne na soncu. Recept sem dobila od ene gospe ( mimogrede; olivno olje vsako leto kupim na morju, ker je domače- privat in priporočam vsem, če se kdaj potepate po mediteranu, da ga kupite, ker je olje res fantastično). Sicer pa v trgovini kupim deviško olivno olje, ko mi le tega zmanjka. To tinkturo lahko uporabiš za karkoli, meni se zdi vsestranska ( rane, revma, suha koža, kurja očesa, celo po žličkah se lahko pije in je odlična pri prehladnih oboljenjih, opekline, mozolji....). Jaz ognjič kar pustim v steklenici, nič ne cedim. Baje je ta tinktura celo odlična za sončenje, samo da jaz tega še nisem preizkusila. Drugače pa ognjič itak sam po sebi sodi med kralje zelišč, vendar pa z njim tudi ni dobro pretiravati ( zeliščarji pravijo " vse do ene meje" ), prav tako kot z ostalimi zelišči ne. Me pa zanima, če ima slučajno katera izkušnje z ognjičevim žganjem ? Sem nekje prebrala, da je tudi ognjič namočen v žganju zelo učinkovit, pa ne vem, če to drži ??!!??
18. avg 2007 19:56
Aha, Mojca sem prebrala o žganju, prej tega nisem zasledila. Mi lahko poveš, kako narediš to žganje ? Jade in Ksenija, vaju pa moram pohvaliti, da sta izredeni kuharici, posebej pri peki tort. Skoraj me je kap, ko sem videla kakšne torte pečeta - pravi slaščičarki. Imam kr neki vprašanj za obe, sam se bom prestavila na ustrezno temo. Sicer pa je na forumu še kup dobrih kuharic in odličnih pekaric in sem vesela, da sem se uspela včlanit ( že par let berem forum kulinarike in se informiram ), član pa sem postala šele danes. Tko da punce, men ste določene že kar precej znane . Ok, se kej slišmo. Pridne bodite Janinamo*
19. avg 2007 15:33
Najlepša hvala vsem. jadeKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Špageti z omako amatriciana s piščancem (z omako iz kozarca)
Nevzhajana orehova potica