počasi se bliža dopust in odhod na morje.jaz si prej doma naredim približne jedilnike(DA NE TOVORIM PREVEČ HRANE S SABO)in vas sprašujem kaj vi kuhate ,če kampirate oziroma IDEJE!!!!!
romi1
počasi se bliža dopust in odhod na morje.jaz si prej doma naredim približne jedilnike(DA NE TOVORIM PREVEČ HRANE S SABO)in vas sprašujem kaj vi kuhate ,če kampirate oziroma IDEJE!!!!!
romi1
27. jun 2007 17:53
Jaz ne grem na dopust brez mojega pekača za pice, v katerem pa pečem vse razen pic. Hkrati lahko spečem v njem meso:zrezke, kotlete, čevapčiče ali kose piščanca, zraven pa npr. krompir in koščke zelenjave. Da ne govorimo o ribah, ki so tudi super. Pogosto pripravljam različne testenine, ki jih najprej skuham, potem pa v pekaču popečem kakšne mesnine, zelenjavo in na koncu še kuhane testenine. Enako lahko pripraviš tudi riž ali kuskus. In če zraven narediš še skledo paradižnikove solate, mislim da nihče ne bo ostal lačen. Na morju sem v pekaču sicer tudi že pekla pico, vendar se ne speče lepo. Enkrat sem se na željo otrok celo spravila peč palačinke, ampak tega na morju ne bi ravno pogosto prakticirala. Sem ti hvaležna, da si odprla tole temo, ker moram tudi jaz začeti razmišljati o dopustniških jedilnikih, dopust se hvalabogu že bliža. Pesnica
27. jun 2007 17:59
Tudi jaz bi rekla, da je picopek rešitelj, ker se da v njem vse. Mi imamo ponavadi juhe s pakla kot rečemo štajerci (juhe iz vrečke), vsak dan pač solato, z nekimi prilogami ne kompliciramo, pol pa kake hrenovke popečene, testenine in riž na tisoč in en način, pa kak žar, preproste stvari. Ampak kot pravim v picopeku se zdi priprava zrezkov v omakici peace of cake. ZAČETNICA
27. jun 2007 18:03
Moram povedat,da tudi mi imamo vedno pri roki pizza pekač,sploh na morju.Lani so bile notri pečene orade božanske.NJAM!!! romi1
27. jun 2007 18:23
Ko grem na morje (vedno vsaj za tri tedne, če ne za en mesec), mi je jedilnik na dopustu zadnja skrb oziroma tisto ta zadnje, na kar mislim doma. In nič, razen tistih nekaj pokvarljivih stvari, ki so vedno v hladilniku, ne jemljem s seboj.
Največji navdih za hrano na morju so mi tamkajšnje tržnice in ribarnice, pa tudi v trgovini se vedno kaj najde, če odpade obisk na tržnici.
Prevladujejo ribe - žar, jasno, noben picopek ne pride v poštev na morju, je bistvena razlika v okusu ribe, pečene nad storži ali nad stebli vinske trte, kot pa na plinskem žaru (ki je sicer tudi v uporabi, a bolj za mesne jedi) ali na električnem. Je pa res, da imam možnost tudi na morju peči na vse mogoče načine in nisem vezana na eno samo kuhinjo ali mizo (ena kuhinja je v hiši, druga na prostem), v nasprotnem primeru bi tudi mi verjetno zelo poenostavili pripravo jedi.
Razen rib na sto in en način, vključno z brodetom, pojemo ogromno morskih sadežev in belega perutninskega mesa, na žaru se pa seveda najde tudi kak kotlet ali biftek, odvisno od trenutnega navdiha in dnevne ponudbe krajevne mesnice. Ki je v Premanturi tako dobro založena, z mesarjem se pa že leta in leta dobro poznamo, tako da ni nikdar problem.
Kot sem rekla, je največji navdih vseeno tržnica - med obhodom ideje kar same vrejo, pa kupujem zelenjavo in sadje, potem pa doma domišljiji prosto pot. Solate na nešteto načinov,kK testeninam naredim kakšno lahko zelenjavno omakico (brez smetane ali dodatkov, samo zrezana zelenjava, olivno olje in sveža zelišča), polnjena zelenjava je reden spremljevalec naših morskih jedilnikov, kakšna lahka zelenjavna enolončnica, pa solate in razzno-razne mesno-zelenjavne kombinacije brez težkih omak in polivk. Nidkar ne naredimo nobene pečenke, zrezkov, golažev in podobno, razen izjemoma, ko se tašči stoži po kontientu in izrabi priložnost, da nam skuha kaj takega.
In ko se le zgodi, da pa se ne moremo odločiti, kaj naj bo danes na mizi, pa gremo nekam ven. Jaz najraje na špagete z mesom rakovice ali na brodet iz hobotnice s polento, mož na jadranske ligjne (drugih na morju niti ne jemo več, tudi ko jih pripravljamo sami) otroci pa kakor kdaj, pretežno pa kakšno dobro ribo.
No, pa jagnjetina na Cresu, brez tega tudi ni dopusta, jasno.
Če povzamem - mediteranska kuhinja je idelana za morje.
Mamamia
mamamia
27. jun 2007 18:28
Na morju rada kuham, čeprav je treba improvizirati. Gledamo na to, da gremo zelo zgodaj od doma, tako da med vožnjo ni peklenske vročine. Za prvi dva dan vzamem s seboj že kuhano hrano, npr. zmrznjeno omako boloneze, testenine, oprano solato endivijo (liste, ne narezano, vzdrži v tuppervare do Paga, npr. 4 - 5 ur vožnje), paradižnik. Tik tak je kosilo. Jedilnike za ves teden (ali dva) si obvezno pripravim za v naprej. Raje za kakšen dan manj kot pa da hrana ostaja. S seboj pa vzamem nekaj zmrznjenega že pripravljenega mesa v porcijah ali pa samo meso, npr za 3 x, ostalo gremo ven jest, čeprav so moje dalmatinske specialitete veliko boljše od kake sintetične ponudbe. Gre za to, da se vsedeš z družino, prijatelji in počakaš na postrežbo. Dobro je, če si kje v bližini kakega trga. Poseben užitek je zjutraj pohajkovati po tržnici in barantati s branjevkami. Ob pogledu na ponudbo ideje kar dežujejo - raznovrstna zelenjava, ribe, siri. Seveda če ti je tako všeč. Ah dopust. mamka1
27. jun 2007 18:44
Na morju imam super pečico. Obožujemo v njej pečen krompir z različnimi začimbami in solato ter zraven kak mes ali ne. Drugače pa makaroni takšni in drugačni, ter po trenutnem navdihu ponudbe iz trgovin. V pečici pečem tudi peciva. Vedno pa imam s seboj kako že pripravljeno zamrznjeno jed, če me pogoltne sonce. ham-njam
27. jun 2007 19:39
Pri nas pa ne gremo na morje brez ekonom lonca, kakšna pečica in hladilnik neki. Čeprav so prijhatelji, ko smo šli družno na Pelješac, pritovorili s sabo tudi hladilnik v kamp. Že kot otroci smo najraje jedli golaž s stročjim fižolom, krompirjem v kosih in mesom glede na lokalno ponudbo. Pa zelenjavne rižote. Seveda pa ne smejo manjkati škampi na buzaro. Prej se ne gre domov. Loni Makaroni
27. jun 2007 19:59
Mi smo lansko leto kuhali pašto na tisoč in en način, polento z jajčki, rižote, krompir in mešano meso, no, pa tudi kosilo zunaj ni odpadlo :)) Letos, pa bomo s sabo vzeli tudi picopek, saj gremo za 15 dni in je že kar treba malo raznolike hrane. Pokvarljive stvari vedno kupimo v trgovini v kampu, shranim pa jih v električni hladilni torbi. Se mi zdi zlo praktična stvar (meso, ribe, tudi njoke :)) tako, da na morju kuhamo isto, kot če bi bili doma Aja, pa kakšne enolončnice ne odpadejo - pasulj,bograč... LP pa prijeten dopust vsem ;) mina20
27. jun 2007 20:19
Kar fant ujame na trnek, to navadno na žaru, pa seveda še kaj zraven (samo od tega seveda ne bi bila sita, hehe;) joj, da me vidi, kaj pišem;)... Pašta je pri nama vedno na top listi, se pa trudiva jest tudi čim več drugih zadev, razne kaše ipd... tako da navadno navlečeva pol preveč vsega tja... Dobro se obnese tudi polenta, ko je tako hitro gorova in paše k ribam... Obvezno naredim vsaj 2x na morju pico, brez tega moj ljubi ne bi imel občutka, da je na dopustu... Sicer si lahko zmišljujema, zato, ker smo navadno na vikendu, kjer je štedilnik in pečica:):):) Vsekakor pa kaj, kar se ne kuha predolgo - lahko je dolga priprava, ala domači ravioli (čeprav sploh niso tak bavbav), ampak samo kuhanje pa je zaželeno kratko, ker je plin na bombe... Lani pa sva šla po Grčiji in se nikjer ni dalo kuhati:( No, ja, lažem, vseeno sva kar nekajkrat jedla doma - grško solato, to pač lahko narediš povsod, tudi če ni plina:) in pa seveda razne ledene kavice, sem stolkla led s kozarcem in zmešala vse skup v bidonu, hehe, super je ratala. Treba se je znajt, pravijo, a ne?;) Veri
27. jun 2007 20:50
Mi vsako leto taborimo in najbolj odvratno mi je pomivanje posode, zato kuham take jedi, kjer s posodo varčujem . Ker glavni obrok jemo tam proti večeru, prav pašejo jedi na žlico, čeprav se verjetno smešno sliši. V kotel zmečem razno zelenjavo, testenine, riž, in to je to. Tudi joto kuham, čeprav me imajo sosedje za ubrisano . Ja, pa ribe na žaru in klobasice in hrenovke, pa čevapčiči za mulce. Amerike ravno ne odkrivam.
LP
cervusKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Pečenice na leči
Fini mini Bamboloni